FELIR AZONOSÍTÓ

FELIR-AZONOSÍTÓ

Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást a hatóság az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (FELIR) is rögzítette, így biztosítva a vállalkozások számára a FELIR-azonosítót, amelynek megléte szintén feltétele a jogszerű működésnek.

A jogalkotó a különengedély-kötelezettséget 2021. július 1-től megszüntette, de a FELIR- azonosító kötelezettség FELIR kereső – Nébih továbbra is megmaradt.

A valamennyi élelmiszerlánc és agrárágazati szereplő részére kötelező elektronikus FELIR-regisztráció és a jegyzőnél megtett bejelentés tehát mostantól a következőképpen egészítik ki egymást:

Az élelmiszer-vállalkozónak be kell jelenteni kereskedelmi tevékenység indítási szándékát a területileg illetékes jegyzőnek.

  • Ha ezzel egyidejűleg az élelmiszer-vállalkozó elektronikusan regisztrálja a tevékenységet és a tevékenység végzésének helyét a FELIR-ben, egy lépésben megvalósul a közhiteles élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági nyilvántartásba vétel és a FELIR-azonosító megképzése, és ezzel máris indítható a bejelentett vállalkozás.
  • Ha az élelmiszer-vállalkozó nem az elektronikus ügyintézés mellett dönt, akkor keresse fel az illetékes járási hivatalt, ahol a FELIR- és tevékenység regisztrációt egyszerre el tudja intézni.

HACCP  rendszer nélkül nem működhet élelmiszer vállalkozás!

Amennyiben élelmiszer előállító üzemet kíván létesíteni, így egy bővebb tervdokumentációra lesz szüksége, mely elkészítésében szintén tudok segíteni!

Az engedélyezési eljárásban (dokumentációk elkészítése) mint szakmai képviselet tudom az eljárást segíteni.

Mit kell benyújtani a hatóságok felé? Mihez kell a szakmai segítségem ?

  • Helyszínen ellenőrzött, specifikusan elkészített HACCP rendszer és a hozzákapcsolódó kötelező mellékletek.
  • Élelmiszerlánc-biztonsági hatóság felé benyújtott technológiai leírás.
    Kötelező éves oktatásokat kell tartani, melyről igazolás kell.
  • Veszélyes anyagok bejelentése az ÁNTSZ felé.
  • Mozgóbolt esetén befogadó nyilatkozat.
  • Takarítási utasítás.
  • Technológiai elrendezési rajz.
  • Anyagmozgatási és személyforgalmi terv.
  • Gyártástechnológia szerinti gépjegyzék.
  • Közmű nyilatkozatok.
  • Melléktermék és a hulladék kezelési és ártalmatlanítási terv (ételhulladék elszállítás).
  • Az ivóvíz minőségét tanúsító, 30 napnál nem régebbi vízvizsgálati eredmény (amennyiben átalakítás volt, ill. hozzányúltak a vezetékekhez).

A fentiekből látható, hogy a HACCP csak egy része a teljes dokumentációs csomagnak, amit az Állategészségügy felé (Kormányhivatal) be kell mutatnia.

E-mail

info@haccpminoseg.hu

Telefon

+36 30 392 24 54

Lépjen kapcsolatba velem és segíteni fogok

Több információra van szüksége?

VEGYE FEL VELEM A KAPCSOLATOT: +36 30 392 24 54