JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR – KINEK KÖTELEZŐ A TÖRVÉNY SZERINT?

 

Az élelmiszerlánc minden tagjának ki kell építeni, be kell vezetni és működtetni kell a HACCP rendszert. Ezek alapján:

Élelmiszerkereskedő egységek: boltok, nagykerek, húsboltok, zöldségesek; raktárak

Vendéglátóipari egységek: italboltok, büfék, éttermek, kifőzdék, üzemi konyhák, éttermek, közétkeztetők;

Élelmiszeripari egységek: pékségek, cukrászdák, húsüzemek, édesipari üzemek, borászatok, tejüzemek stb.

Az élelmiszeripari vállalkozásoknak meg kell felelniük valamennyi Európai Uniós és magyar jogszabálynak is.

Az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet kimondja:
Az élelmiszeripari vállalkozóknak a HACCP alapelvein alapuló folyamatos eljárást vagy eljárásokat kell bevezetni, alkalmazni és fenntartani.

Az élelmiszeripari vállalkozók biztosítják, hogy az élelmiszerek termelésének, feldolgozásának és forgalmazásának az ellenőrzésük alá tartozó valamennyi szakasza megfeleljen az e rendeletben megállapított vonatkozó higiéniai követelményeknek.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény értelmében az élelmiszer-biztonsági feladatainak keretében „az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv ellenőrzi az élelmiszer-vállalkozásoknál bevezetett „Jó Higiéniai Gyakorlatot”, a nyomonkövetési, az élelmiszer-visszahívási és a „veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok”-ra (HACCP) vonatkozó rendszerek, valamint az élelmiszer-vállalkozásoknál felhasznált tisztító- és fertőtlenítőszerek, fertőtlenítő eljárások megfelelőségét, beleértve a rovar- és rágcsálóirtást is.”

Az élelmiszer forgalmazók részére:

68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről

A vendéglátók és közétkeztetők részére: 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-biztonsági feltételeiről szóló jogszabály rendelkezik a vendéglátó és közétkeztetés keretében történő élelmiszer-előállítás és -forgalmazás feltételeiről, ill.  a HACCP rendszer alkalmazásairól.

E-mail

info@haccpminoseg.hu

Telefon

+36 30 392 24 54

Lépjen kapcsolatba velem és segíteni fogok

Több információra van szüksége?

VEGYE FEL VELEM A KAPCSOLATOT: +36 30 392 24 54