HACCP ENGEDÉLY  ÚJ ÜZLET NYITÁSA

HACCP ENGEDÉLY – ÚJ ÜZLET NYITÁSA

 

Üzletnyitás –  Ha egy új étterem / büfé / mozgóbolt / élelmiszerbolt / cukrászda / cukrászat egységet szeretne nyitni.

 

Az új kereskedelmi egységek engedélyezését, bejelentését a 210/2009 (IX.29.) Kormányrendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szabályozza.

A legfontosabb, hogy a hatósági feltételek teljesüljenek, hiszen csak az kap hivatalos engedélyt, aki ezeknek a kritériumoknak eleget tesz. Itt nem csak a dokumentációra kell gondolni, hanem már a berendezésekre, technológiára, vagy éppen a helyiségek kapcsolatára.

Ha már megvan a helyszín, érdemes minket felkeresnie, hiszen csak szakember tud segíteni abban, hogy olyan módon legyenek a helyiségek, berendezések, felhasznált eszközök kiválasztva és kialakítva, hogy az már átmenjen az ellenőrzésen. Sokan utólag keresnek minket, amikor már a hatóság kötelezi őket!

Velünk meg tudja ezeket a költségeket spórolni. A kötelező papírmunkát és a dokumentációkat megfelelő végzettséggel rendelkező szakember készítheti el. Ez alatt értjük a HACCP-t, a technológiai leírást, valamint az áru- és személyforgalom leszabályozását.

Egy új üzlet megnyitását a területileg illetékes önkormányzatnál kell elindítani. A jegyző feladata hivatalból kiértesíteni az illetékes szakhatóságokat, szerveket (Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, stb.).

Korábban a jegyzői nyilvántartásba vétel mellett egy külön engedély, az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hozzájárulása is kellett a friss hús, friss halászati termék, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermék, hűtést igénylő cukrászati készítmény és – ital kivételével – a vendéglátóipari termékek kereskedelmi forgalomba hozatalához. 2021. július 1-től megszűnt a külön engedély, 2021. Július 1-jétől a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.

A külön engedély megszűnésével az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyitást követően fog csak helyszíni ellenőrzést tartani az adott létesítményben. Az élelmiszeripari vállalkozóknak az egységük megnyitását követően derülhet csak ki, hogy nem megfelelően, vagy hiányosan lett kialakítva.

Ezért szinte nélkülözhetetlen a megfelelő szakmai tapasztalat, amit egy megfelelően kiválasztott HACCP tanácsadó  alkalmazásával lehet biztosítani, aki felkészíti a megfelelő szintre az élelmiszeripari vállalkozót és garantálja a tevékenységhez szükséges követelményeknek való megfelelést.

E-mail

info@haccpminoseg.hu

Telefon

+36 30 392 24 54

Lépjen kapcsolatba velem és segíteni fogok

Több információra van szüksége?

VEGYE FEL VELEM A KAPCSOLATOT: +36 30 392 24 54