NÉBIH

A Nébih és az Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal élelmiszer biztonsági szempontból ellenőriz. Az élelmiszer vállalkozások működéséhez elengedhetetlen a HACCP rendszer bevezetése, működtetése, éves rendszeres  felülvizsgálata. A HACCP  Kézikönyv alapdokumentum a biztonságos élelmiszer forgalmazásához, előállításához. Az élelmiszer vállalkozónak gondoskodni kell a dolgozók megfelelő képzéséről, a higiéniai oktatást munkába állást követő 1 hónapon belül kell a dolgozóknak megkapniuk. Az ellenőrzései során az egyik legfontosabb terület a termékek nyomonkövetése, jelölése. Minden esetben tudni kell bizonyítani a termék származását, eredetét, jelöletlen terméket elkobozzák, bírságolják.

 

ELŐFELTÉTELEK:

Az előfeltételek a végzett tevékenységhez, a készített élelmiszerekhez szükséges mértékben értendők, az alábbi témákban:

• Az infrastruktúrára, a berendezésekre és a szállítóeszközökre vonatkozó követelmények
betartása (kialakítás, állag, üzemeltetés, karbantartottság)

• A nyersanyagokra, beszerzésre, beszállítók kiválasztására vonatkozó követelmények betartása

• Az élelmiszer biztonságos kezelése (általános jó higiéniai gyakorlat betartása, megfelelő technológia és kapacitás megválasztása, beleértve a csomagolást és a szállítást)

• Élelmiszer-hulladék kezelés szabályainak betartása

• Kártevők elleni védekezési eljárások

• Higiéniai eljárások (takarítás, tisztítás, mosogatás és fertőtlenítés)

• Ivóvízminőség biztosítása

• A hűtési lánc fenntartása

• A személyzet egészsége

• Személyi higiénia szabályainak betartása (védőruha, szociális helyiségek, magatartás)

• Képzés rendszeressége (élelmiszerhigiéniai oktatása, ismeretek)

 

A szakhatóságok az alábbi dokumentumokat kérhetik:

 

  • HACCP rendszer stb
  • Dolgozók egészségügyi alkalmassága, éves tüdőszűrő vizsgálat
  • Féléves Rovar- és rágcsálóírtás
  • Hulladékszerződések
  • Vízminta

E-mail

info@haccpminoseg.hu

Telefon

+36 30 392 24 54

Lépjen kapcsolatba velem és segíteni fogok

Több információra van szüksége?

VEGYE FEL VELEM A KAPCSOLATOT: +36 30 392 24 54