NÉBIH
A Nébih és az Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal élelmiszer biztonsági szempontból ellenőriz. Az élelmiszer vállalkozások működéséhez elengedhetetlen a HACCP rendszer bevezetése, működtetése, éves rendszeres felülvizsgálata. A HACCP Kézikönyv alapdokumentum a biztonságos élelmiszer forgalmazásához, előállításához. Az élelmiszer vállalkozónak gondoskodni kell a dolgozók megfelelő képzéséről, a higiéniai oktatást munkába állást követő 1 hónapon belül kell a dolgozóknak megkapniuk. Az ellenőrzései során az egyik legfontosabb terület a termékek nyomonkövetése, jelölése. Minden esetben tudni kell bizonyítani a termék származását, eredetét, jelöletlen terméket elkobozzák, bírságolják.
ELŐFELTÉTELEK:
Az előfeltételek a végzett tevékenységhez, a készített élelmiszerekhez szükséges mértékben értendők, az alábbi témákban:
• Az infrastruktúrára, a berendezésekre és a szállítóeszközökre vonatkozó követelmények
betartása (kialakítás, állag, üzemeltetés, karbantartottság)
• A nyersanyagokra, beszerzésre, beszállítók kiválasztására vonatkozó követelmények betartása
• Az élelmiszer biztonságos kezelése (általános jó higiéniai gyakorlat betartása, megfelelő technológia és kapacitás megválasztása, beleértve a csomagolást és a szállítást)
• Élelmiszer-hulladék kezelés szabályainak betartása
• Kártevők elleni védekezési eljárások
• Higiéniai eljárások (takarítás, tisztítás, mosogatás és fertőtlenítés)
• Ivóvízminőség biztosítása
• A hűtési lánc fenntartása
• A személyzet egészsége
• Személyi higiénia szabályainak betartása (védőruha, szociális helyiségek, magatartás)
• Képzés rendszeressége (élelmiszerhigiéniai oktatása, ismeretek)
A szakhatóságok az alábbi dokumentumokat kérhetik:
- HACCP rendszer stb
- Dolgozók egészségügyi alkalmassága, éves tüdőszűrő vizsgálat
- Féléves Rovar- és rágcsálóírtás
- Hulladékszerződések
- Vízminta
info@haccpminoseg.hu
Telefon
+36 30 392 24 54