A HACCP RENDSZER

MIT JELENT A HACCP?

Az élelmiszer vállalkozónak a jogszabály kötelezően írja elő a HACCP kézikönyv elkészítését és annak dokumentációjának naprakész, pontos vezetését.

A HACCP, mint élelmiszerbiztonsági rendszer az élelmiszerlánc (termőföldtől az asztalig) minden pontján, annak minden résztvevőjének kötelező, amit a hatóságok szigorúan ellenőriznek. A HACCP biztosítja az élelmiszer-biztonsági veszélyek ellenőrzését annak megakadályozása érdekében, hogy ne juthassanak el nem megfelelő, nem biztonságos élelmiszerek a fogyasztókhoz. Mindazon eljárások folyamatos, ellenőrzött és dokumentált működtetését jelenti, amelyek szükségesek a biztonságos élelmiszerekhez. A kritikus pontok ellenőrzésével, a napi dokumentáció vezetésével tudjuk a rendszerünket felügyelet alatt tartani.

Ha Ön készít, forgalmaz, tárol, szállít, előállít vagy élelmiszert gyárt, akkor kötelező rendelkeznie naprakész, folyamatosan felülvizsgált, a helyszínre szabott HACCP-vel. A NÉBIH ajánlások szerint évente hozzákapcsolódó oktatást kell tartani az ott dolgozóknak.

Egysége jelenleg nem rendelkezik HACCP dokumentációval?

Nincsen még HACCP kézikönyve?

Akkor Önnek keresnie kell egy szakértőt, mert HACCP rendszer kiépítésre van szüksége!

Célom segíteni az élelmiszer vállalkozásokat a hatóságok által is elfogadott élelmiszer biztonsági rendszer kiépítéséhez, korrekt, egymás tiszteletén alapuló üzleti kapcsolattal.

Ennek eléréséhez hasznos tanácsokkal, gyakorlatias gondolkodással, széleskörű jogszabályi ismeretekkel, komoly szaktudással járulok hozzá.

A HACCP jelentése, lényege, célja

A HACCP egy angol mozaikszó kezdőbetűiből áll össze: Hazard Analysis Critical Control Points  (Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontokon).

A HACCP rendszer célja az élelmiszerbiztonság elérése, ami Magyarországon hatóságilag ellenőrzött. Az élelmiszerbiztonság biztosításának általánosan elismert és elfogadott módja. Egyszerűen fogalmazva: olyan, tudományos alapú rendszer, amely biztosítja az élelmiszer-biztonsági veszélyek ellenőrzését annak megakadályozása érdekében, hogy ne juthassanak el nem biztonságos élelmiszerek a fogyasztókhoz.

Világszerte egyre több élelmiszer eredetű megbetegedést észlelnek. A globalizálódó élelmiszer kereskedelem révén egy-egy veszélyforrás váratlanul tűnik fel és okoz nem várt élelmiszer eredetű megbetegedéseket. A fogyasztók egyre nagyobb igénye, hogy csak olyan élelmiszerek kerüljenek forgalomba illetve felszolgálásra, melyek biztonságosak.

A HACCP rendszer a késztermék vizsgálata helyett a folyamatot tartja szabályozás alatt, a teljes élelmiszerláncban egészen a végső fogyasztóig. A HACCP rendszer az adott termékre, technológiára vonatkozó, élelmiszerbiztonsági tervnek tekinthető, mely a veszélyek keletkezésével, megelőzésével és kiküszöbölésével foglalkozik. A HACCP rendszerrel azokra a kockázatokra fókuszálnak, amelyek befolyásolják az élelmiszer-biztonságot. Ezáltal azonosíthatják és szabályozhatják az élelmiszerbiztonság szempontjából jelentős folyamatokat.

Jól dokumentált HACCP segítségével a vállalkozás bizonyítani tudja, hogy mindent az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végzett.

E-mail

info@haccpminoseg.hu

Telefon

+36 30 392 24 54

Lépjen kapcsolatba velem és segíteni fogok

Több információra van szüksége?

VEGYE FEL VELEM A KAPCSOLATOT: +36 30 392 24 54