HACCP FELÜLVIZSGÁLAT
HACCP FELÜLVIZSGÁLAT
Mikor van Önnek szüksége a HACCP felülvizsgálatra és mire érdemes odafigyelni?
A HACCP kézikönyv azon dokumentációk közé tartozik, aminek nemcsak a meglétét, de az aktualitását is ellenőrzik.
- A törvény írja elő a rendszeres felülvizsgálatot.
- Ellenőrzéskor a Hatóság kötelezte rá.
- A napi dokumentációja túl hosszadalmas.
- Túl komplikált a HACCP rendszere és nem tud kiigazodni rajta.
- A jogszabályi hivatkozások már hatályukat vesztették.
- A tevékenységére vonatkozóan több új törvényi szabályozás született.
- Megváltoztak a technológiai folyamatok, új termékek bevezetése történt.
- Az egységet átalakította.
- Esetleg most vette át az egységet a HACCP kézikönyvvel együtt.
Miért fontos a naprakész HACCP rendszer?
Jól dokumentált HACCP segítségével a vállalkozás bizonyítani tudja, hogy mindent az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végzett.
Törvényi szabályozás szerint csak HACCP auditori végzettséggel rendelkező személy készíthet HACCP felülvizsgálatot. Ellenőrizze Ön is Tanácsadóját, rendelkezik-e a megfelelő végzettséggel.
Az élelmiszerrel foglalkozó cégeknek nemcsak a HACCP rendszer bevezetésében tudok segíteni, hanem a HACCP rendszer felülvizsgálatában is.
Szakképzett HACCP auditorként több, mint 20 éves szakmai tapasztalattal és szakirányú végzettséggel rendelkezem. Ez azt jelenti, hogy teljeskörű jogosultsággal rendelkezem a HACCP kézikönyvek kiépítésére és felülvizsgálatára.
A HACCP rendszert évente kell felülvizsgálni. A felülvizsgálatot külső szakember végzi.
Mikor van szükség csak felülvizsgálatra?
Lejárt, egy évnél régebbi, elavult rendszer de a dokumentum a helyszínre adaptált
Átalakítás, felújítás volt az üzemben
Megváltozott a tevékenység , termékkör / technológia
Új tulajdonosa lett az egységnek, cég / üzemeltető váltás történt
Hatóság kötelezte a felülvizsgálatra (pl. nem helyszínre szabott, hiba van benne, nem aktualizált…stb.)
Törvényi változás
Az éves felülvizsgálatkor hatósági szemmel nézzük körbe az egységet, így még a hatósági ellenőrzés előtt feltárt hibákat pótolni lehet.
Milyen gyakran van szükség oktatásra?
Higiéniai oktatásra minden évben sor kell, hogy kerüljön, minden alkalmazottnak. A HACCP igazolás miatt képzési jegyzőkönyvre is szükség van.
Mi történik a helyszíni találkozás során?
- Helyszíni bejáráskor egyeztetem az aktulis üzemeltető adatait, tevékenységét, a termékkört az egység adottságaival.
- A felülvizsgálat során átnézem az eredeti kézikönyvet, a meglévő napi dokumentációt. A szükséges módosításokat egy kiegészítő jegyzőkönyvben rögzítem. A felülvizsgálatkor a fő szempont a rendszer egyszerűsítése, könnyebben vezethetőbbé tétele.
- Feltárom tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírásokat és javaslatokat teszek a költséghatékony megfelelésre.
- Ha nem szükséges komolyabb átalakítás, akkor felmérem az engedélyezéshez, működéshez szükséges dokumentációk alapjait, amit rugalmasan, rövid időn belül és jó áron elkészítek Önnek.
- Komolyabb átalakítás esetén megrajzolom az általam javasolt anyagmozgatási-technológiai elrendezési rajzot, amit Ön megmutat és véleményeztet a szakhatósággal. Hatósági jóváhagyással elkészíti az átalakítást és ezt követően ismételt bejárással végzem el az engedélyhez szükséges HACCP dokumentációk elkészítését.
- A HACCP kézikönyv és további dokumentációk átadását követően is bármikor kérhet tőlem segítséget telefonon vagy e-mailben.
- Dokumentációimra garanciát vállalok sok éves szakmai tapasztalatom, jó hatósági kommunikációm és felelősség biztosításom alapján!
- A HACCP kézikönyv véglegesítését követőn – külön igény esetén – adom át az Ön egységének szabályos élelmiszerbiztonsági működését igazoló, HACCP tanúsítványt, HACCP Certificációt.
- HACCP tanúsítvány 1 évig érvényes. Lejáratát követően az Ön egységében ismételt élelmiszerbiztonsági bejárás szükséges, ami HACCP felülvizsgálattal történik.
Mikor van szüksége Új HACCP-re?
- Új egységet nyit vagy hatósági ellenőrzése volt és ezt előírták Önnek.
- Új technológiát vezetett be
- Új terméket fejlesztett és az új termékek nem szerepelnek a meglévő HACCP kézikönyvben!
- Átalakította az egységét és erre a területre nem történt szabályozás!
- Van HACCP-s tanácsadója, de jobbat szeretne.
Az elavult vagy hiányos HACCP dokumentációval az egység működését kockáztatja.
info@haccpminoseg.hu
Telefon
+36 30 392 24 54