HACCP FELÜLVIZSGÁLAT

HACCP FELÜLVIZSGÁLAT

 

Mikor van Önnek szüksége a HACCP felülvizsgálatra és mire érdemes odafigyelni?

A HACCP kézikönyv azon dokumentációk közé tartozik, aminek nemcsak a meglétét, de az aktualitását is ellenőrzik.

  • A törvény írja elő a rendszeres felülvizsgálatot.
  • Ellenőrzéskor a Hatóság kötelezte rá.
  • A napi dokumentációja túl hosszadalmas.
  • Túl komplikált a HACCP rendszere és nem tud kiigazodni rajta.
  • A jogszabályi hivatkozások már hatályukat vesztették.
  • A tevékenységére vonatkozóan több új törvényi szabályozás született.
  • Megváltoztak a technológiai folyamatok, új termékek bevezetése történt.
  • Az egységet átalakította.
  • Esetleg most vette át az egységet a HACCP kézikönyvvel együtt.

Miért fontos a naprakész HACCP rendszer?

Jól dokumentált HACCP segítségével a vállalkozás bizonyítani tudja, hogy mindent az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelően végzett.

Törvényi szabályozás szerint csak HACCP auditori végzettséggel rendelkező személy készíthet HACCP felülvizsgálatot. Ellenőrizze Ön is Tanácsadóját, rendelkezik-e a megfelelő végzettséggel.

Az élelmiszerrel foglalkozó cégeknek nemcsak a HACCP rendszer bevezetésében tudok segíteni, hanem a HACCP rendszer felülvizsgálatában is.

Szakképzett HACCP auditorként több, mint 20 éves szakmai tapasztalattal és szakirányú végzettséggel rendelkezem. Ez azt jelenti, hogy teljeskörű jogosultsággal rendelkezem a HACCP kézikönyvek kiépítésére és felülvizsgálatára.

A HACCP rendszert évente kell felülvizsgálni. A felülvizsgálatot külső szakember végzi.

Mikor van szükség csak felülvizsgálatra?

Lejárt, egy évnél régebbi, elavult rendszer de a dokumentum a helyszínre adaptált

Átalakítás, felújítás volt az üzemben

Megváltozott a tevékenység , termékkör / technológia

Új tulajdonosa lett az egységnek, cég / üzemeltető váltás történt

Hatóság kötelezte a felülvizsgálatra (pl. nem helyszínre szabott, hiba van benne, nem aktualizált…stb.)

Törvényi változás

Az éves felülvizsgálatkor hatósági szemmel nézzük körbe az egységet, így még a hatósági ellenőrzés előtt feltárt hibákat pótolni lehet.

Milyen gyakran van szükség oktatásra?

Higiéniai oktatásra minden évben sor kell, hogy kerüljön, minden alkalmazottnak. A HACCP igazolás miatt képzési jegyzőkönyvre is szükség van.

 

Mi történik a helyszíni találkozás során?

  1. Helyszíni bejáráskor egyeztetem az aktulis üzemeltető adatait, tevékenységét, a termékkört az egység adottságaival.
  2. A felülvizsgálat során átnézem az eredeti kézikönyvet, a meglévő napi dokumentációt. A szükséges módosításokat egy kiegészítő jegyzőkönyvben rögzítem. A felülvizsgálatkor a fő szempont a rendszer egyszerűsítése, könnyebben vezethetőbbé tétele.
  3. Feltárom tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírásokat és javaslatokat teszek a költséghatékony megfelelésre.
  4. Ha nem szükséges komolyabb átalakítás, akkor felmérem az engedélyezéshez, működéshez szükséges dokumentációk alapjait, amit rugalmasan, rövid időn belül és jó áron elkészítek Önnek.

 

  1. Komolyabb átalakítás esetén megrajzolom az általam javasolt anyagmozgatási-technológiai elrendezési rajzot, amit Ön megmutat és véleményeztet a szakhatósággal. Hatósági jóváhagyással elkészíti az átalakítást és ezt követően ismételt bejárással végzem el az engedélyhez szükséges  HACCP dokumentációk elkészítését
  2. A HACCP kézikönyv és további dokumentációk átadását követően is bármikor kérhet tőlem segítséget telefonon vagy e-mailben.
  3. Dokumentációimra garanciát vállalok sok éves szakmai tapasztalatom, jó hatósági kommunikációm és felelősség biztosításom alapján!
  4. A HACCP kézikönyv véglegesítését követőn – külön igény esetén – adom át az Ön egységének szabályos élelmiszerbiztonsági működését igazolóHACCP tanúsítványt, HACCP Certificációt.
  5. HACCP tanúsítvány 1 évig érvényes. Lejáratát követően az Ön egységében ismételt élelmiszerbiztonsági bejárás szükséges, ami HACCP felülvizsgálattal történik.

Mikor van szüksége Új HACCP-re? 

  • Új egységet nyit vagy hatósági ellenőrzése volt és ezt előírták Önnek.
  • Új technológiát vezetett be
  • Új terméket fejlesztett és az új termékek nem szerepelnek a meglévő HACCP kézikönyvben!
  • Átalakította az egységét és erre a területre nem történt szabályozás!
  • Van HACCP-s tanácsadója, de jobbat szeretne.

Az elavult vagy hiányos HACCP dokumentációval az egység működését kockáztatja.

E-mail

info@haccpminoseg.hu

Telefon

+36 30 392 24 54

Lépjen kapcsolatba velem és segíteni fogok

Több információra van szüksége?

VEGYE FEL VELEM A KAPCSOLATOT: +36 30 392 24 54