ÖNELLENŐRZÉS

Önellenőrzési terv az élelmiszeres vállalkozásoknak

 

28/2017 (V.30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről

2018. január 1-jétől kell a jelen rendeletet alkalmazni, azoknak a vállalkozásoknak, melyek önellenőrzésre kötelezettek.

Minden élelmiszer-vállalkozásra vonatkozik a 28/2017 (V.30.) FM önellenőrzési rendelet:

 

  • Élelmiszer gyártókra
  • Közétkeztetőkre (főző- és tálalókonyhákra)
  • Vendéglátókra
  • Kereskedelemre

Tehát ez azt jelenti, hogy a kistermelők kivételével minden vállalkozásnak rendelkeznie kell önellenőrzési tervvel, amit 2018. januárjától ellenőrizni is fog a Hatóság.

Önellenőrzési terv fontos a szabályos működéshez. Az Ön HACCP rendszere kiterjed erre is?

  • Az önellenőrzési rendszert a felállított önellenőrzési terv, a terv alapján meghatározott dokumentumok és azok vizsgálati eredményei együtt alkotják.
  • Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszerbiztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomonkövetéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos, a vállalkozás által felállított önellenőrzési rendszer működtetése.
  • Önellenőrzés keretében jelölöm ki a gyártott termékek vizsgálatait, mely mikrobiológiai és beltartalmi vizsgálatokra is kiterjednek.

Mi is tartozhat ide, ami elengedhetetlen a törvény szempontjából?

 

  • Minőségi ellenőrzések
  • HACCP dokumentációk rendszeres vezetése
  • HACCP felülvizsgálat, amihez helyszíni bejárás és tanácsadás is tartozik
  • Belső ellenőrzések elvégzése
  • Laborvizsgálatok: higiéniai és késztermék, készétel vizsgálat , vízvizsgálat
  • Diétás étel készítés esetén allergén teszt
  • Beszállítók értékelése, minősítése, szerződések kezelése

Az önellenőrzési terv tartalma:

  • az önellenőrzési terv által felölelt időszakot
  • az önellenőrzés során alkalmazott módszert
  • az elvárt önellenőrzés igazolásának módját
  • az önellenőrzés során keletkezett dokumentumok és az önellenőrzési terv megőrzésének idejét
  • az ellenőrzés tárgyát
  • az ellenőrzés követelményeit
  • az ellenőrzési időpontokat és gyakoriságot
  • az ellenőrzés, mintavétel pontos helyét
  • az ellenőrzésért és az önellenőrzési terv végrehajtásáért felelős személyt

Amennyiben az élelmiszerbiztonsági rendszerben, vagy minőségirányítási rendszerben felállított önellenőrzési rendszer megfelel a rendeletben meghatározott követelményeknek nem szükséges új dokumentációs rendszert létrehozni.

A rendelet szerint legalább egy évig a hatósági ellenőrzés számára hozzáférhetővé kell tenni az önellenőrzési rendszer dokumentumait.

 

Amit mi tudunk Önnek nyújtani az Önellenőrzési rendszerrel kapcsolatosan:

 

  • A HACCP-be beépítésre kerül az Önellenőrzési rendszer.
  • Hasznos tanácsokat kap az Önellenőrzés gyakorlati megvalósítására.
  • Önellenőrzési kérdőíveket dolgozok ki a vállalkozás tevékenységére szabva.

Email

info@haccpminoseg.hu

Telefon

+36 30 392 24 54

Lépjen kapcsolatba velem és segíteni fogok

Több információra van szüksége?

VEGYE FEL VELEM A KAPCSOLATOT: +36 30 392 24 54