ÖNELLENŐRZÉS
Önellenőrzési terv az élelmiszeres vállalkozásoknak
28/2017 (V.30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről
2018. január 1-jétől kell a jelen rendeletet alkalmazni, azoknak a vállalkozásoknak, melyek önellenőrzésre kötelezettek.
Minden élelmiszer-vállalkozásra vonatkozik a 28/2017 (V.30.) FM önellenőrzési rendelet:
- Élelmiszer gyártókra
- Közétkeztetőkre (főző- és tálalókonyhákra)
- Vendéglátókra
- Kereskedelemre
Tehát ez azt jelenti, hogy a kistermelők kivételével minden vállalkozásnak rendelkeznie kell önellenőrzési tervvel, amit 2018. januárjától ellenőrizni is fog a Hatóság.
Önellenőrzési terv fontos a szabályos működéshez. Az Ön HACCP rendszere kiterjed erre is?
- Az önellenőrzési rendszert a felállított önellenőrzési terv, a terv alapján meghatározott dokumentumok és azok vizsgálati eredményei együtt alkotják.
- Az élelmiszer-vállalkozás működéséhez kapcsolódó, az élelmiszerek megfelelő minőségével, az élelmiszerbiztonsággal, az azonosíthatósággal, a nyomonkövetéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos, a vállalkozás által felállított önellenőrzési rendszer működtetése.
- Önellenőrzés keretében jelölöm ki a gyártott termékek vizsgálatait, mely mikrobiológiai és beltartalmi vizsgálatokra is kiterjednek.
Mi is tartozhat ide, ami elengedhetetlen a törvény szempontjából?
- Minőségi ellenőrzések
- HACCP dokumentációk rendszeres vezetése
- HACCP felülvizsgálat, amihez helyszíni bejárás és tanácsadás is tartozik
- Belső ellenőrzések elvégzése
- Laborvizsgálatok: higiéniai és késztermék, készétel vizsgálat , vízvizsgálat
- Diétás étel készítés esetén allergén teszt
- Beszállítók értékelése, minősítése, szerződések kezelése
Az önellenőrzési terv tartalma:
- az önellenőrzési terv által felölelt időszakot
- az önellenőrzés során alkalmazott módszert
- az elvárt önellenőrzés igazolásának módját
- az önellenőrzés során keletkezett dokumentumok és az önellenőrzési terv megőrzésének idejét
- az ellenőrzés tárgyát
- az ellenőrzés követelményeit
- az ellenőrzési időpontokat és gyakoriságot
- az ellenőrzés, mintavétel pontos helyét
- az ellenőrzésért és az önellenőrzési terv végrehajtásáért felelős személyt
Amennyiben az élelmiszerbiztonsági rendszerben, vagy minőségirányítási rendszerben felállított önellenőrzési rendszer megfelel a rendeletben meghatározott követelményeknek nem szükséges új dokumentációs rendszert létrehozni.
A rendelet szerint legalább egy évig a hatósági ellenőrzés számára hozzáférhetővé kell tenni az önellenőrzési rendszer dokumentumait.
Amit mi tudunk Önnek nyújtani az Önellenőrzési rendszerrel kapcsolatosan:
- A HACCP-be beépítésre kerül az Önellenőrzési rendszer.
- Hasznos tanácsokat kap az Önellenőrzés gyakorlati megvalósítására.
- Önellenőrzési kérdőíveket dolgozok ki a vállalkozás tevékenységére szabva.
info@haccpminoseg.hu
Telefon
+36 30 392 24 54